نکته اصلی در مراقبت از پرنده بیمار پیروی از توصیههای دامپزشک بوده و برای کاهش فشار روانی پرندهایی که در حال بهبودی هست بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
گرم کردن پرنده بیمار
پرنده بیمار برای حفظ گرما با پرهای خود تلاش میکند، پس تلاش برای حفظ گرما بار اضافی را بر دوش پرنده ضعیف شده میگذارد. توصیه میکنیم برای مراقبت از پرنده بیمار و گرم نگه داشتن پرنده از یک تکه پارچه برای گرم نگه داشتنش استفاده کنید. دمای طبیعی پرندگان بین ۴۰٫۵ تا ۴۱٫۵ درجه بوده پس بسیار بالاتر از درجه حرارت ما است بنابراین، آن چیزی که اغلب برای ما احساس گرما میکند، میتواند برای آنها خنک باشد و این امر خصوصاً در پرندگان بیمار صادق است.
یک روش ساده برای تأمین گرما این است که ۲/۱ قفس را با یک پتو بپوشانید و یک لامپ حرارتی را در سمت دیگر به عنوان منبع گرما قرار دهید، این امر برای پرنده تنها بسیار متفاوت خواهد بود بنابراین مهم است که برای مراقبت از پرنده بیمار خود آن را کنترل کرده تا اطمینان داشته باشید که دمای مناسبی را تأمین کردهاید و البته از دامپزشک هم راهنمایی بگیرید.
درصورتی که مشاهده کردید پرنده بیمار بالهایش را کمی از بدن خود دور نگه میدارد و نفس نفس میزند این نشانه این است که بیش از حد گرمش بوده و باید دمای محیط را کاهش دهید؛ برای گرمای شب توصیه میکنیم از چراغ قرمز استفاده کنید. وقت مراقبت از پرنده بیمار این را بدانید که پرنده بیمار، دقیقاً مانند فرد بیمار به استراحت احتیاج دارد و اگر تمام شب را در زیر نورهای شدید باشد کم خواب میشود همچنین، در طول روز تأمین نور مهم است تا شاید به خوردن ترغیب شود بنابراین، در طول روز هرگز نباید کل قفس را بپوشانید.
کاهش استرس پرنده بیمار
در دوره مراقبت از پرنده بیمار، حتماً پرنده بیمار باید در شرایط بدون استرس نگهداری شود. غالباً آنچه برای ما طبیعی به نظر میرسد باعث ایجاد استرس در پرنده میشود. پیشنهاد میکنیم به محیط پرنده خود نگاهی دقیق بیندازید تا مشخص شود چه عواملی باعث استرس او میشود.
برخی علل افزایش استرس پرنده بیمار عبارتند از:
- پرنده در مرکز خانه و بدون استراحت است
- وجود دود سیگار یا ذرات معلق در هوا در محیط پرنده
- کمبود خواب شبانه
- حضور سایر حیوانات خانگی مانند گربه
- سروصدای کودکان کوچک
- محرکهای بصری بیش از حد (قفس مستقیم در مقابل پنجره باشد)
- بیش از حد دست زدن به قفس
- تغذیه نامناسب و درجه حرارت شدید (مانند پرندگانی که در آشپزخانه نگهداری میشوند)
توصیه میشود هنگام مراقبت از پرنده بیمار آن را در قفس خود بگذارید و اجازه دهید با آرامش بهبود یابد. رسیدگی زیاد به پرنده استرس ایجاد میکند و پرنده به کالری اضافی احتیاج پیدا میکند. اگر پرنده در کنار سایر پرندگان قرار دارد معمولاً بهتر است پرندهها را از هم جدا کنید. بعضی از پرندگان هنگام جدا شدن ممکن است دچار استرس شوند، بنابراین شما باید در مورد چگونگی جدا کردن قفس پرنده بیمار به توصیههای دامپزشک توجه کنید.
اطمینان از تغذیه مناسب پرنده
اگر دامپزشک رژیمهای غذایی خاصی را برای مراقبت از پرنده بیمار توصیه کرده است نباید آن را بدون مشورت تغییر دهید، تغییر در نوع رژیم غذایی باعث ایجاد فشار روانی در پرنده میشود و باید از زمان بهبودی پرنده تغییر رژیم شروع شود. همیشه درباره نحوه و زمان ایجاد تغییرات غذایی با پزشک حیوان خانگی خود صحبت کنید. به طور کلی، تمام غذاهای مورد علاقه پرنده را در طول بیماری به او بدهید زیرا بسیاری از پرندگان بیمار بیاشتها میشوند و به دلیل گرسنگی میمیرند.
میزان متابولیسم پرنده زیاد است و به سرعت گرسنه میشود پس وقتی یک پرنده خانگی غذا خوردن را متوقف میکند باید به شدت بیمار شده باشد و احتمال مرگ پرنده وجود دارد. اگر پرنده شما از زمان بدنیا آمدن نزد شما پرورش یافته و به دلیل بیماری غذا نمیخورد، اغلب میتوانید آن را به دوره نقاهت و دوباره غذا دادن با دست (تغذیه با سرنگ) برگردانید.
هرگز پرنده را مجبور به خوردن نکنید زیرا تغذیه با فشار باعث استرس شدید پرنده شما میشود. برگشتن به تغذیه دستی فقط برای پرندگانی مفید است که مایل به تغذیه با سرنگ هستند.
نحوه استفاده از دارو
داروها به روشهای زیر قابل استفادهاند:
- قابل تزریق بودن
- در آب یا غذا مخلوط کردن
- خوراندن مستقیم
ترجیحاً زمان مراقبت از پرنده بیمار در آب یا غذا دارو نریزید زیرا داروهایی که به این روش داده میشوند اغلب باعث تغییر در طعم شده و باعث شده پرنده کمتر غذا بخورد بنابراین، بهترین راه تزریقی و یا دستی است. از دامپزشک خود بخواهید به شما نشان داده شود که چگونه به پرنده خود به طور مناسب دارو دهید.
به طور خلاصه، موقع مراقبت از پرنده بیمار باید در حالت ایستاده نگه داشته شود و سرنگ حاوی دارو باید به آرامی از سمت چپ دهان وارد شود و به سمت راست زاویه داده شود. اکثر پرندگان سعی میکنند سرنگ را گاز بگیرند تا به راحتی به داخل حفره دهان وارد شود. پیستون روی سرنگ را به آرامی فشار دهید تا داروها در قسمت پایین منقار پخش شود.
نکته ضروری مراقبت از پرنده بیمار
متأسفانه، بسیاری از افراد وقتی که پرنده بیمار در حال بهبودی است پیگیریهای لازم جهت آزمایشات قطعی بهبودی کامل پرنده را انجام نمیدهند و در بسیاری از مواقع در طی درمان یک پرنده خانگی، درمان باید تا حدی تغییر کند تا بهترین نتیجه حاصل شود. این بازبینیها همچنین به عنوان راهی برای تقویت تغییراتی که پرنده برای سالم ماندن نیاز دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه براین، میتوان مقادیر آزمایشگاهی را مورد بررسی قرار داد تا مطمئن شوید که پرنده بیمار واقعاً در حال بهبود بوده و نه فقط به اندازه کافی حالش خوب شده است.
بیشتر بخوانید:
تأثیر تغذیه مناسب در طول عمر پرنده
میدانید هنگام مواجهه با پرنده زخمی باید چه اقداماتی انجام دهید؟
- خانم محمدی
- اردیبهشت 20, 1400
- 3605 بازدید
2 دیدگاه برای “5 اقدام اساسی در مراقبت از پرنده بیمار و آسیب دیده”
سلام وقت بخیر
لطفا در مورد چه تغذیه ایی میتونم به سهره ام بدم که دیگه غذا نمیخوره لطفا راهنمایی بفرمایید🙏🙏🙏
سلام
عروس هلندی ماده، ۲ روز هیچی نخورده، بردم دامپزشک، مترونیدازول نوشته، با سرنگ به زور بهش دادم، سرش تکون میده همه رو میپاشه، اما بعد از چند بار تونستم بهش دارو بدم.
اما اینکه هیچی نمیخوره نگرانشم و اگر بشه تزریق تقویتی داشته باشه خوب هست